4 întrebări pe care ni le punem înainte de a alege o piscină
4 întrebări pe care ni le punem înainte de a alege o piscină

Fiindcă tot e vară iar gândul ne este la plajă și relaxare, răspundem câtorva întrebări esențiale pentru cei care își doresc să își reamenajeze spațiul de acasă, făcând loc unei binevenite piscine. Sunt sigur că și tu ți-ai pus măcar o dată aceste întrebări, așa că te invit să citești mai departe.

Ce tipuri de piscine există?

Piscinele pot fi clasificate după locul în care sunt amplasate în piscine interioare și exterioare, dar și după materialele din care sunt construite sau nivelul la care sunt instalate. Pentru că îți voi detalia puțin mai jos care sunt aceste materiale, acum rămân puțin să dezvolt cele 2 tipuri de niveluri la care pot fi montate piscinele. Piscinele pot fi subterane sau supraterane:

Piscinele supraterane au avantajul de a fi montate și demontate la nevoie, iar dacă te decizi să te muți, poți reloca piscina fără costuri extraordinar de mari. Fiindcă au un sistem ușor de montare, pot fi realizate de oricine dacă se respectă pașii menționați în cartea tehnică. Pe lângă aceasta, piscinele supraterane din oțel sunt rezistente un timp îndelungat și pot fi alese în funcție de dimensiunile sau formele dorite.

Pisicinele supraterane sunt varianta mai simplă și  mai ușor de realizat pentru o piscină. Dacă dorești însă o piscină care să reziste mult timp, care să aibă un design aparte, integrat în decorul exteriorului sau interiorului casei tate și cu dimensiunile dorite de tine, piscinele subterane sunt cele mai bune investiții.

psicine2

Ce trebuie să știi e că pentru piscinele îngropate, lucrul asupra terenului e necesar să înceapă cu câteva luni înainte, în funcție de vreme. Și ca la orice construcție pe care o faci, îți recomand să apelezi la specialiști și să ții cont de traseele instalațiilor necesare, de țevile de alimentare/ evacuare a apei și de nivelul pânzei freatice, pentru ca rezultatul să fie unul optim.

Ce materiale pot alege la construcția piscinei?

În funcție de design, mărime dar și de banii pe care ești dispus să îi investești, există mai multe tipuri de piscine din care poți alege:

Cu structură monolit din beton armat – sunt cele mai des întâlnite și avantajul acestora e că pot lua orice formă și dimensiune (pot fi prevăzute cu trepte sau chiar să aibă funcție de hidromasaj)  iar durata lor minimă de folosință este de 20 de ani. De asemenea, oferă o varietate de opțiuni în ceea ce privește placarea – finisarea poate fi făcută cu gresie, mozaic sau alte tipuri de placaje.

Cu structură monolit din plastic sau fibră de sticlă – principiul de montare al piscinei este simplu: se sapă o groapă mai mare cu 15-30 cm decât corpul piscinei. Se toarnă fundul piscinei din beton armat și după legarea instalației de recirculare, se poate umple cu beton golul rămas între pământ și corpul piscinei.

Structură placată cu folie de plastic, din beton sau oțel (cofraje de oțel) – este folosită în cazul piscinelor mai mari de 12 m iar montarea ei necesită personal calificat. Pentru placarea cu folie prelucrată la dimensiunile piscinei, elementul de susținere a materialului PVC este placa de oțel iar în acest caz, dimensiunile piscinei trebuie să corespundă cu dimensiunile foliei prefabricate.

Care sunt dimensiunile ideale pentru o piscină?

Dacă ți-ai stabilit bine scopul pentru care o vei folosi, dimensiunea piscinei va fi ușor determinată. Adică, pentru o piscină folosită doar în scop de relaxare, o dimensiune de 6 m lungime și 1,2 m adâncime va fi de ajuns. Pentru înot, îți recomand să alegi o piscină de cel puțin 8 m, iar pentru o familie de 4-5 membri, lungimea de 10-12 m este ideală. Lățimea piscinei o poți stabili ca jumătate din lungimea aleasă iar adâncimea de 1,4 m ar trebui să fie de ajuns pentru înot.

Ce mai trebuie să iau în considerare?

Înainte de a da în funcțiune piscina, e recomadat să faci un test pentru a te asigura că pierderile de apă nu îți vor afecta curtea sau chiar structura clădirii (dacă este piscină interioară). De asemenea, poți alege între două metode de purificare a apei, cu skimmer sau cu “luciu de apă”.

Sistemul cu skimmer presupune montarea la suprafața apei a unor echipamente de purificare a apei. Acest sistem este ușor de montat iar spațiul necesar pentru funcționare este unul mic.

Piscinele cu “luciu de apă” sunt dotate cu canale montate perimetral, acoperite de un  grătar ABS. Spre deosebire de sistemele cu skimmer, acestea purifică apa uniform și rapid, eliminând depunerile de pe pereți, datorate liniei de apă.

Ai mai multe întrebări în legătură cu montarea unei piscine? Te invit să ne scrii un comentariu sau te aștept în showroom-ul nostru, pe str. Meșteșugarilor, nr. 24/A, unde specialiștii Novambient te pot îndruma în alegerea corectă a unei piscine.


Fii la curent cu Noutățile!

Înscrie-te la newsletter!

Află cele mai noi oferte, idei și sfaturi pentru ambiente de vis!

Înscrie-te la newsletter!