Blog

Studiu de caz – Ristretto

Studiu de caz – Ristretto

Întrebare: Cum poți transforma un vagon de doar 20 metri pătrați, îngust și întunecos, într-o încăpere spectaculoasă, în cadrul căreia esteticul, atmosfera prietenoasă și funcționalitatea se îmbină în mod perfect?

Răspuns: Combinând imaginația unui designer cu finisaje de înaltă calitate și modele originale.

Ristretto – un concept unic de design

Proprietarii faimoasei cafenele orădene, localizată de-a lungul dinamicei artere pietonale din Centrul Istoric al orașului, au optat pentru produsele comercializate de Novambient pentru a ieși în evidență încă de la „prima ceașcă de cafea” oferită celui dintâi cafegiu care le-a trecut pragul.

Atmosfera caldă și primitoare a fost creată folosind plăci de gresie de dimensiuni mari (15x75cm), care imită în detaliu parchetul din lemn de nuc. Pereții au fost la rândul lor placați cu același tip de finisaj, până la înălțimea de 1,7 metri, îmbrăcând întregul spațiu fără întrerupere. În acest fel, s-a obținut un contrast puternic între culoarea închisă a plăcilor, albul barului și nuanțele calde ale celorlalte piese de mobilier.

Gresia porțelanată a avut un impact deosebit asupra clienților, aceștia fiind convinși că pășesc pe podele din lemn masiv. Evident, această mică „iluzie” sau „confuzie” nu a fost decât în beneficiul proprietarilor. Pe lângă aspectul estetic, gresia porțelanată prezintă și avantajul unei rezistențe sporite la traficul intens specific unei cafenele populare, fiind și foarte ușor de curățat și întreținut, datorită indicelui de absorbție, ale cărui valori sunt foarte mici.

Ristretto – mai spațios, mai original și mai primitor

Popularitatea conceptului a fost atât de mare, încât în scurt timp a fost necesară o extindere a spațiului de servire a delicioaselor băuturi cofeinizate Ristretto. Finisajele comercializate de Novambient au fost din nou alese pentru a menține spiritul boem specific localului.

Evident că și arhitectura originală a clădirii, datând de la începutul secolului XX și caracterizată de un tavan înalt de cinci metri, bolți și cărămizi, a facilitat procesul de redecorare. Pardoseala din zona înaltă a încăperii, unde se află localizat barul, este acoperită cu gresie porțelanată Random by Majolica, rezistentă la traficul intens, specific cafenelei. Plăcile din această colecție atrag imediat atenția datorită modelului complicat, inspirat din tradiția majolică și designul textil specific secolului XIX.

Atmosfera „À La Belle Epoque” este redată cu succes de combinația dintre piciorul din lemn forjat al meselor și parchetul stratificat, rezistent la impacte puternice și uzură. Designul original al plăcilor este dublat de capacitatea de a izola termic și fonic. Parchetul completează cu multă ușurință elementele lemnoase din interior: blaturile meselor, tâmplăria, ramele tablourilor și ale oglinzilor. Astfel, în interiorul Ristretto, funcționalitate și originalitatea se îmbină în cele mai neașteptate locuri.
Pultul barului este delimitat prin plăci ceramice de 3 metri lungime și 3 mm grosime, pentru a reduce cât mai mult numărul îmbinărilor. Zona interioară este placată cu același tip de parchet, care se regăsește și în sala de servire, pentru a armoniza întreaga încăpere.

Materialele oferite de Novambient au făcut posibilă transformarea unui proiect de design îndrăzneț și modern într-un local în care servirea cafelei este o artă și un ritual în același timp