Blog

Cum să amenajezi un birou modern

Cum să amenajezi un birou modern

Mulți dintre noi petrecem la birou mai mult de o treime din zi, iar spațiul în care lucrăm are o influență majoră asupra productivității noastre. Din acest motiv, biroul contemporan trebuie să se remarce prin confort, funcționalitate și stil.

Tendințele de amenajare a birourilor converg către spațialitate, luminozitate și multifuncționalitate. Designerii de interior ne oferă numeroase idei, soluții și sfaturi pentru a elimina rigiditatea specifică acestor spații.

Creează spații optime pentru toți angajații

Birourile închise nu mai sunt de mult o opțiune de amenajare a locului de muncă, deoarece marea majoritate a companiilor pun accent pe munca în echipă și colaborare.
Pereții înalți și opaci au fost înlocuiți de zone flexibile de lucru. Există și o serie de studii care arată că angajații, în special cei sub 30 de ani, sunt foarte eficienți când au posibilitatea de a se mișca într-o încăpere, fără a fi obligați să stea într-un anumit loc. Această flexibilitate le crește gradul de inovație și inventivitate. Ai mari șanse la ora actuală să intri în sediul unei firme și să descoperi un open space de dimensiuni considerabile, lipsit de bariere vizuale. Poți opta pentru elemente subtile pentru a delimita spațiile cu funcționalități diferite. De exemplu, podeaua din zona destinată ședințelor poate fi placată cu gresie din colecția Symphony (Ragno), caracterizată prin simplitate și nuanțe clasice, iar în zona de relaxare poți folosi gresie cu design avangardist. În cazul în care tu sau angajații aveți nevoie de liniște pentru a discuta diverse proiecte, poți opta pentru pereți mobili care să izoleze temporar spațiul destinat întâlnirilor.

Alege culorile potrivite

Chiar dacă îți dorești un birou cu personalitate, trebuie să ții cont de domeniul de activitate al companiei tale atunci când alegi combinația de culori pentru pereți, finisaje și obiecte de mobilier. Astfel, dacă lucrezi în domeniul medical, financiar sau juridic, ești nevoit să alegi tonuri și nuanțe neutre, deoarece acestea inspiră încredere. Dacă activezi, însă, într-un domeniu creativ, optează pentru nuanțe puternice, pentru a crea o atmosferă plină de vitalitate.

Integrează tehnologia și ascunde firele

Într-o eră a dezvoltării tehnologiei, ai nevoie de un mobilier special, pentru a crea un spațiu de lucru flexibil, în care va fi ușor să integrezi gadgeturile de ultimă generație. Suporturile cu brațe pentru monitor permit utilizatorului să întoarcă ușor ecranul computerului, facilitând în acest fel procesul de colaborare. La acestea se mai adaugă și mesele cu touchscreen încorporat, extrem de utile pentru persoanele care lucrează la același proiect, în timp ce încărcătoarele fără fir își vor pune amprenta asupra ergonomiei spațiului de lucru.

Creează spații multifuncționale pentru relaxare

Foarte mulți angajați evită să își manifeste spiritul ludic la birou, deoarece consideră că este o expresie a lipsei de profesionalism, dar acest lucru reprezintă de fapt o barieră pentru manifestarea spontană a creativității. Acesta este motivul pentru care marile companii creează spații inedite de relaxare pentru angajații lor, precum terenuri de baschet, săli de jocuri sau chiar tobogane ca alternativă la lift sau scări. În companiile de dimensiuni mai mici, care nu dispun de suprafețe întinse, soluția o reprezintă amenajarea unor spații multifuncționale, care pot fi utilizate pentru aproape orice scop - de la prezentări, ședințe informale, sesiuni de brainstorming, până la un prânz în comun. Te sfătuim să nu transformi încăperea destinată pentru servirea mesei într-o cantină, ci să o decorezi original cu piese de mobilier inedite – fotoliu tip pară, taburete sau scaune de bar. Pereții înfrumusețează-i cu mozaic care îți permite să realizezi un puzzle colorat pentru a înviora atmosfera. Dacă ai și o chiuvetă în acest spațiu, poți opta pentru instalații sanitare revoluționare, care dispun de sisteme performante de filtrare a apei.

Apropie-te de natură

Studiile ne arată că productivitatea angajaților este puternic influențată de lumina naturală, de o priveliște frumoasă sau chiar de ghivece cu plante decorative. Geamurile mari, porțiunile de perete finisate cu plăci de parchet, piesele de mobilier din lemn și pernele decorative cu motive florale vor aduce un pic din prospețimea și farmecul naturii în biroul tău. Tablourile din plante sau grădinile verticale care îmbracă pereții sunt obiecte de decor inedite. Un perete acoperit cu plante de sus până jos îmbunătățește calitatea aerului și reușește să transforme radical întreaga încăpere. Noile tendințe în amenajarea spațiilor destinate birourilor se concentrează în principal pe oameni. Tot mai mulți angajatori recunosc că este necesar să ia în considerare nevoia de confort a angajaților pentru a crește productivitatea și rezultatele companiei.