Blog

Cum alegi parchetul potrivit?

Cum alegi parchetul potrivit?

Redecorarea locuinței pornește de la unul dintre cele mai importante elemente - PARCHETUL. Ce trebuie să știi când îți alegi parchetul?

Culoarea

Când cumperi parchet, te gândești în primul rând la culoare, pentru că vrei să se asorteze cât mai bine cu celelalte elemente decorative ale camerei, dar și să-ți reflecte stilul. Totuși, nuanța potrivită reprezintă doar vârful aisbergului, sunt multe alte aspecte de luat în considerare dacă dorești să eviți o greșeală care te-ar putea costa bani, timp și energie.

Traficul specific camerei

Intensitatea circulației reprezintă un element care nu trebuie trecut cu vederea atunci când te afli în căutarea parchetului potrivit. Dacă ai în casă animale de companie, copii sau persoane cu dizabilități, ar fi bine să optezi pentru modelele adaptate traficului intens.
Nu uita că lemnul de esență tare produce zgomot la impact. O soluție ideală pentru suprafețele intens circulate o reprezintă linia de parchet Life Line (Barlinek). Durabilitatea plăcilor se datorează utilizării unor lacuri extrem de rezistente, adaptate la standardele internaționale.

Tipul de încăpere

Alegerea parchetului se face și în funcție de încăperea unde va fi montat. Pardoseala din camera de baie sau din bucătărie trebuie neapărat să aibă o structură diferită față de cea din living sau dormitor. În baie, opțiunea ideală o reprezintă plăcile acoperite cu straturi suplimentare de rășină și ceară care împiedică infiltrarea apei în straturile inferioare. Dacă dorești să montezi parchetul într-o cameră scăldată de razele soarelui, nu omite faptul că anumite tipuri de lemn își schimbă mult culoarea atunci când sunt expuse la o lumină naturală intensă.

Încălzirea în pardoseală

Unele esențe de lemn se comportă foarte bine atunci când sunt instalate deasupra panourilor radiante, altele nu. Regula generală ne avertizează să nu montăm podele din material lemnos deasupra unui sistem de încălzire în pardoseală a cărui temperatură depășește 29ºC. Plăcile de parchet Barlinek sunt foarte bune conductoare de căldură datorită construcției stratificate de tip cruce și se pot monta pe sisteme electrice sau pe bază de apă.

Bugetul alocat

Este esențial să te gândești la un anumit buget, deoarece pe piață vei găsi modele al căror preț variază de la foarte ieftin până la extrem de scump. Chiar dacă nimănui nu îi place să aducă în discuție aspectul financiar, este bine să îi spui deschis furnizorului cât anume ești dispus să investești, pentru ca acesta să îți poată oferi soluția adecvată.
Calitatea lemnului variază foarte mult de la un producător la altul, fiind influențată de modul în care acesta a fost uscat și prelucrat. Cea mai ieftină variantă nu e întotdeauna și cea mai bună soluție, deoarece s-ar putea ca în doar câteva luni să ai probleme cu flambarea sau crăparea parchetului. Un produs ieftin poate fi o opțiune scumpă pe termen lung. Prețul variază și în funcție de tipul de finisaj aplicat plăcilor – ceară, lac sau acril, deoarece acestea influențează modul de întreținere, longevitatea și aspectul podelei. În cazul în care optezi pentru varianta eco (lemn prelucrat special pentru reciclare), vei plăti puțin mai mult.

Cu cât mai închis, cu atât mai bine

Popularitatea plăcilor de parchet în nuanțe închise cunoaște un trend ascendent. Cu cât aceasta este mai întunecată, cu atât impactul vizual este mai mare. Cele mai apreciate culori sunt abanosul, cireșul, espresso (un amestec de abanos și jacobean), jacobean pur, mahon și nuc închis. Astfel, indiferent de preferințe, cumpărătorii au la dispoziție o paletă foarte largă de opțiuni.