Blog

4 trenduri de design interior inspirate de primăvară

4 trenduri de design interior inspirate de primăvară

Primăvara asta renaște nu doar natura, ci și designul interior. Da, ai înțeles bine: este vorba despre o explozie de culoare care te ajută să-ți exprimi personalitatea prin stilul de amenajare. Tendințele acestei primăveri aduc nuanțe vibrante, materiale naturale, băi în stiluri îndrăznețe și nu numai. Află care sunt cele patru trenduri de design interior de care ar trebui să ții cont în acest sezon!

Culori vii

Culorile vii revin în forță primăvara aceasta. E vorba despre tonuri fresh, puternice, dar și despre nuanțe calde, pământii, care aduc o notă de calm și echilibrează paleta cromatică. Din prima categoria fac parte Viva Magenta (culoarea anului, așa cum a fost declarată de Pantone), fucsia și culoarea lavandei. La aceste nuanțele îndrăznețe se mai adaugă culorile pământii (ciocolatiul, ocrul, maro-ul roșcat), precum și cele inspirate din natură (albastrul cobalt, olivul și verdele imperial).

Cum poți combina aceste culori astfel încât să obții un design armonios? O posibilitate ar fi să alegi faianța Scale de la Reolanda, care îmbină tonuri de verde-mentă cu oliv și verde imperial, dar să introduci în bucătăria ta și câteva accente de culoarea lavandei care ar putea să se regăsească în tapițeria scaunelor de bar sau în pernele de pe colțar. Asigură-te doar că nuanța de lavandă este una foarte pală, pentru a nu concura cu intensitatea verdelui.

O altă soluție de efect este să alegi faianța Riga, care îmbină culori precum ocrul, verdele, albastrul și pământiul roșcat, având în același timp și un aspect vintage, care-ți va permite să te joci combinând elementele retro cu cele contemporane.

Textile și obiecte de mobilier din materiale naturale

Fie că e vorba despre o revalorizare a textilelor de preț, așa cum sunt catifeaua, mătasea și brocartul, fie despre o reîntoarcere la stilului marin (sau „coastal style”, așa cum i se spune în engleză), materialele naturale sunt un must-have primăvara aceasta. Covoarele de iută, scaunele din rafie, fețele de perne decorative din in revin în trenduri și sunt ideale pentru a contura un design primitor, care împrumută din caracteristicile stilului marin.

Nici lemnul nu lipsește din rândul materialelor la mare căutare. Acesta poate fi integrat până și în baie, prin corpuri de mobilier din lemn masiv care să permită montarea lavoarului și adauge un șarm aparte încăperii.

Parchet cu dispunere în os de pește

Parchetul Herringbone a fost întotdeauna căutat pentru farmecul său deosebit, însă acum cererea este considerabil mai mare. Nu ai cum să nu admiri dispunerea parchetului în os de pește! Modelul său geometric captivează pe oricine.

Nu doar atât, dar parchetul Herringbone creează o ambianță primitoare orice stil ai alege pentru mobilarea încăperii. În cazul în care patternul în formă de os de pește ți se pare, totuși, prea încărcat, poți opta și pentru parchet Chevron. În această dispunere, plăcile de parchet nu se mai încalecă, ci sunt perfect simetrice, având un aspect mai ordonat.

Băi îndrăznețe

În primăvara lui 2023, revin în forță faianța îndrăzneață, mozaicul cu modele geometrice, riflajele care creează o atmosferă exotică, dar și finisajele argintii, așa cum sunt, spre exemplu bateriile cromate pentru lavoar.

Pentru a integra în baia ta o tendință atât de dramatică, te sfătuim să optezi pentru o paletă de culori neutră, astfel încât restul încăperii să nu intre în conflict cu piesele de mozaic deja bogate în detalii. În plus, poți aduce mai multe plante în baia ta. Printre cele care sunt rezistente la umezeală și nu necesită foarte multă lumină se numără ferigile, filodendronul și Sansevierie Masoniana.

Dacă vrei să te joci cu una dintre culorile vii care sunt deja în trenduri, atunci faianța Scale Shell de la Reolanda, în diferite nuanțe de lavandă, e perfectă pentru a căptuși pereții aproape până sus, făcând ușor tranziția către alb.

Dacă ai citit până aici, probabil că ți-ai dat seama că primăvara lui 2023 vine la pachet cu multă îndrăzneală în ce privește designul interior. Paletele cromatice ale lui 2021, formate din gri și galben, sunt demult date uitării, iar pe primele locuri în preferințe rămân Viva Magenta și Very Peri, culoarea anului 2022, care încă se ține bine în trenduri.  

Pe lângă culorile puternice, tendințele aduc în locuințele noastre și mai multe materiale naturale, parchet herringbone și băi amenajate cu plăci ceramice geometrice. Dintre toate aceste trenduri, ia-le în considerare pe cele care se potrivesc personalității tale și nu-ți fie teamă să-ți exprimi gusturile prin alegerile tale de design.