Blog

Gresie porțelanată sau ceramică: Ce alegi?

Gresie porțelanată sau ceramică: Ce alegi?

Urmează să instalezi pardoseala în locuința ta, dar nu știi exact ce tip de gresie să alegi? Diferențele sunt esențiale și te vor ajuta să-ți dai seama care e soluția potrivită pentru tine. Citește articolul și descoperă care e procesul de obținere, cum se diferențiază și ce să iei în calcul atunci când ai de ales între gresie ceramică și porțelanată!

Gresia ceramică

Gresia e o rocă sedimentară care poate fi tăiată ușor în bucăți și fâșii. Pentru a produce gresie ceramică, aceasta este supusă unui tratament special de coacere la temperaturi foarte înalte, care poate fi aplicat o dată sau de două ori.

Plăcile ceramice sunt obținute din argilă albă, maro sau roșie. Cu toate acestea, culoarea produsului final poate varia în funcție de glazura aplicată la suprafață.

Gresia porțelanată

Gresia porțelanată este trecută printr-un tratament termic care presupune topirea completă, urmată de solidificare. Acest proces se numește vitrifiere, iar în urma sa, gresia capătă un aspect foarte neted, care poate semăna uneori cu marmura.

După ce sunt arse în cuptor, plăcile pot fi transformate pentru a avea aspect de piatră, lemn, mozaic și nu numai. Mulțumită acestui proces de prelucrare, poți găsi inclusiv gresie cu aspect metalic.

Diferențe

Gresia porțelanată este, de obicei, mai scumpă decât cea ceramică pentru că procesul de fabricare este mai complex. De aceea, plăcile de porțelan sunt mai dense și mai durabile decât cele din ceramică.

În plus, dacă alegi plăci porțelanate, nu trebuie să-ți faci griji în ce privește apariția mucegaiului. Și cele ceramice sunt rezistente la apă, dar porozitatea lor este mai crescută. Alt lucru de luat în considerare pentru prevenirea mucegaiului este sigilarea rosturilor. Aceasta trebuie realizată corespunzător, iar chitul are nevoie să fie întreținut pentru a evita petele și absorbția umidității.

În același timp, gresia ceramică este mai ușor de instalat, putând fi tăiată chiar și fără ajutorul unor profesioniști. Dar chiar dacă apelezi la o echipă specializată, costul montajului va fi mai redus, întrucât densitatea materialului este mai mică și permite o tăiere mai ușoară.

Alt lucru de luat în considerare este faptul că gresia porțelanată își păstrează aspectul estetic chiar și atunci când suferă mici deteriorări. Întrucât a fost vitrifiată complet, dacă se ciobește nu va apărea nicio diferență de culoare. Bineînțeles, acest avantaj nu se aplică în cazul plăcilor din porțelan care au fost la rândul lor glazurate.

Dacă-ți dorești încălzire în pardoseală, îți recomandăm să alegi gresia porțelanată, pentru că este compatibilă cu acest tip de sistem termic. De asemenea, plăcile porțelanate sunt mai rezistente la trafic intens și la temperaturi extreme, în general putând fi utilizate și în amenajări exterioare.

Ce tip de gresie ar trebui să folosesc?

În cazul în care bugetul tău este limitat, ai posibilitatea să alegi soluția economică (gresie ceramică) pentru sufragerie, dormitor, cămară sau debara, iar pentru restul încăperilor (bucătărie, baie), gresie porțelanată. Bineînțeles, dacă ai încălzire în pardoseală în sufragerie și dormitor, va trebui optezi pentru plăci de porțelan și, implicit, să investești mai mult.

În cazul în care îți amenajezi terasa, singura soluție viabilă este gresia porțelanată. Nu în ultimul rând, deoarece holul este o zonă cu trafic destul de intens, e recomandat să alegi soluția mai puțin economică.

Pe site-ul nostru, în meniul din stânga, ai posibilitatea să filtrezi rezultatele astfel încât să-ți fie afișate doar produsele care te interesează, fie acestea plăci porțelanate sau ceramice. În plus, ai posibilitatea să alegi aspectul (marmură, piatră, lemn), finisajul (mat, lucios, satinat) și dimensiunile. Nu ezita să folosești filtrele pentru a-ți da seama de produsul care se potrivește cel mai bine viziunii tale!

În concluzie, gresia porțelanată este mai densă, mai durabilă și face față mai bine umezelii, însă implică investiții suplimentare în amenajarea locuinței tale, atât pentru achiziția materialelor, cât și pentru montaj. Cu toate acestea, există încăperi cu trafic mai redus în care poți folosi gresie ceramică fără griji. Alege ce se potrivește bugetului și nevoilor tale!