Ce culori să alegi când redecorezi
Ce culori să alegi când redecorezi

De câte ori nu ți s-a întâmplat să răsfoiești o revistă pentru decorarea casei și să zici –Așa vreau să arate baia mea!  Înainte totuși de a te avânta în colorarea în roșu a băii, o să fac o mică introducere în lumea alegerii culorilor casei tale. Nu de alta, dar fiindcă vorbim de gresie și faianță, se presupune că vei vrea să îți placă ce ai ales mai mult de două săptămâni.

O să încep cu o scurtă lecție despre culori, care îți va simplifica alegerile și îți va pune în ordine toate culorile pe care ești tentat să le adopți în casa ta.

În primul rând, la decorare vei avea nevoie de un cerc de culori. Cercul de culori conține culori primare, secundare și terțiare, iar dispunerea lor ajută la gruparea culorilor, pentru ca tu să îți poți da seama ușor ce culori se potrivesc, care sunt complementare și care contrastează. Uite cum le poți folosi:

Alegeri monocrome pentru interioare primitoare

Alege o culoare și combin-o cu nuanțe apropiate – spre exemplu dacă alegi movul, adaugă tente de liliac, violet și lavandă pentru efect. Monocromia te ajută să pui accent pe lucrurile din încăpere iar de cele mai multe ori creează un efect relaxant și calm.

Culori adiacente pentru case vesele

Culorile care sunt situate unele lângă altele în cercul de culori se completează bine. Pentru un design luminos și cald, alege verdele și galbenul, iar încăperea va părea mai veselă și prietenoasă.

Contraste pentru spații viu colorate

Culorile  opuse pe cercul de culori contrastează într-un mod plăcut. Un exemplu este albastrul cu portocaliu sau verdele cu mov. Culorile contrastante fac interioarele mai vii și pline de enegie, mai ales dacă sunt folosite pentru un singur perete sau pentru o zonă pe care vrei s-o scoți în evidență. Nu uita, însă, culorile contrastante pot să distragă atenția de la restul lucrurilor din încăpere.

Acum, că știm cum e treaba cu paleta de culori, o să mai adaug câteva sfaturi binevenite atunci când redecorezi și reimaginezi culorile într-o casă:

  • Ia în calcul mărimea camerei înainte de a alege culoarea. Nuanțele deschise, crem sau pastel fac încăperile să arate mai mari. Așa că, gresia ori faianța în culori deschise e potrivită pentru o baie de serviciu sau un hol îngust. Culorile închise de ceramică precum ciocolatiul sau albastrul marin arată celmai bine în bucutării spațioase, cu multă lumină.
  • Compară culorile de pe pereți și din încăpere cu mostrele de ceramică. Asigură-te că ceramica se potrivește cu actualul decor.
  • Ține cont de iluminat, și ia mostrele cu tine acasă, pentru că de cele mai multe ori, lumina din spațiul pe care vrei să-l redecorezi nu e aceeași cu cea din magazin.
  • Alege un tip de ceramică marmorată pentru locurile cu trafic intens,fiindcă murdăria nu se va vedea așa de ușor. Poți alege combinații de crem, alb și maro pentru bucătărie, hol și intrare, sau o combinație în trend, cea de 2 sau 3 nuanțe de gri.

În final, dacă tot nu te-ai hotărât asupra culorii ceramicii, te invit să te inspiri din colecțiile noastre pentru întreaga casă, unde poți găsi idei pentru o decorare ușoară a interiorului.


Fii la curent cu Noutățile!

Înscrie-te la newsletter!

Află cele mai noi oferte, idei și sfaturi pentru ambiente de vis!

Înscrie-te la newsletter!