Cum să alegi tipul de placare pentru un efect maxim
Cum să alegi tipul de placare pentru un efect maxim

Deși pare o treabă extrem de ușoară, alegerea tipului de placare atunci când redecorezi presupune să stabilești câteva aspecte legate de funcționalitate dar și stil. Mai departe afli cum gresia, faianța sau mozaicul pot fi alese pentru a îndeplini aceste condiții!

Unul dintre cele mai importante criterii după care ar trebui să îți alegi produsul cu care vrei să redecorezi este durabilitatea lui. Pentru că nu ai vrea ca după 2 luni de la montare, gresia ori mozaicul să se ciobească din cauza traficului sau altor condiții, e bine să consulți indicele de rezistență la abraziune (PEI), pe care ți l-am pregătit mai jos:

• PEI I – plăcile din acest tip este recomandat să fie montate doar pe perete. În general, plăcile de faianță au acest indice de duritate.

• PEI II –  acestea se montează preferabil pe perete, dar se pot utiliza şi pe pardoseală într-o baie personală în care nu se intră cu încălţăminte de stradă.

• PEI III – plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI III se recomandă atât pe perete cât şi
pe pardoseli supuse unui trafic moderat (dormitoare, camere de zi).

• PEI IV – plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI IV se recomandă pe pardoseli supuse
unui trafic normal cum ar fi bucătării, holuri sau birouri mici, cu un număr redus de personal.

• PEI V – în această categorie se găsesc gresiile destinate încăperilor sau spațiilor supuse unui trafic intens: bănci, magazine, parcuri sau hale industriale.

Și fiindcă am aflat ce duritate ar trebui să aibă noile plăci, ne ocupăm mai departe de dimensiuni. Cei mai mulți producători oferă gresia, faianța sau mozaicul într-o varietate de dimensiuni, ceea ce poate fi ușor bulversant. De aceea, cel mai bine e să ții cont de particularitățile spațiului pe care îl amenajezi.

 

landscape_03 placare

 

E un spațiu mare? E o bucătărie sau o baie? Plăcile mari de gresie sau faianță sunt alegerea multor designeri, pentru efectul de spațiu mai mare pe care îl oferă încăperilor, pe când mozaicul este folosit în multe cazuri pentru accentuarea pereților din bucătărie sau baie.Mai departe, textura se poate alege după un criteriu foarte simplu: unde va fi amplasată. Dacă vrei să amenajezi o bucătărie, o baie, un hol sau un spațiu public, e natural să optezi pentru o gresie mată, cu un grad de alunecare scăzut. Pe de altă parte, dacă îți dorești un living high-tech, suprafețele lucioase sunt ideale și pot schimba dramatic aspectul încăperii.

 

frozen. placare

 

Dar modelul? Cele mai populare modele de ceramică sunt cele cu aspect de piatră, deoarece oferă un grad mare de libertate în decorarea ulterioară a camerei, pe când cele care imită lemnul sunt cunoscute pentru rezistența la trafic intens și aspectul natural pe care îl oferă spațiului. Pentru spațiile oficiale sau sobre, gresia cu aspect de marmură este o alegere bună iar pentru efecte puternice și contrastante, sunt recomandate plăcile în stil metro sau mozaicul.Vrei mai multe sfaturi despre cum poți să îți amenajezi căminul? Te așteptăm în showroom, unde speciațiștii noștri te pot ajuta în alegerea celor mai bune opțiuni pentru decorarea casei!


Fii la curent cu Noutățile!

Înscrie-te la newsletter!

Află cele mai noi oferte, idei și sfaturi pentru ambiente de vis!

Înscrie-te la newsletter!