Blog

Ce înseamnă PEI: rezistența la abraziune a gresiei

Ce înseamnă PEI: rezistența la abraziune a gresiei

Dacă ai nevoie de gresie, fie că e vorba despre amenajarea locuinței sau a unui spațiu comercial, e indicat să afli mai multe despre rezistența la abraziune a ceramicii. Citește acest articol și descoperă ce înseamnă PEI și cum să alegi gresia în funcție de destinația sa!

Ce înseamnă PEI?

Acronimul PEI vine de la Porcelain-Enamel Institute, un institut din Statele Unite care există încă din 1930. Aici a fost elaborat și standardizat un test care să reflecte gradul de rezistență la abraziune ale plăcilor ceramice.

Clasa PEI indică nivelul de abraziune pe care o poate suporta gresia înainte de a prezenta semne vizibile de deteriorare. Un PEI mai mare înseamnă că ceramica este mai potrivită pentru zonele cu trafic mai mare.

Evaluările PEI sunt determinate de o măsurare a rezistenței la abraziune. Mai precis, un dispozitiv stabilește numărul de rotații pe care gresia o suportă sub o sarcină abrazivă standard. Când ceramica prezintă deteriorări, se numără ciclurile (de la 150 la 1500+), iar acest lucru dă ratingul PEI.

Totuși, gradul de deteriorare a unei plăci nu indică reducerea grosimii sale, ci diferența vizibilă de aspect dintre suprafața uzată și cea neuzată. De aceea, gresia întunecată va avea întotdeauna un PEI mai mic, pentru că uzura este mereu vizibilă pe suprafețe mai închise la culoare. Astfel se explică și faptul că modele de ceramică din aceeași colecție pot avea PEI-uri diferite, deși materialul este același.

PEI I - trafic ușor

Gresia care are clasa PEI I rezistă la 150 de cicluri de abraziune. Cu alte cuvinte, este destinată traficului ușor. Ce înseamnă acest lucru? Băile rezidențiale, debaralele, dormitoarele și orice alte încăperi în care nu există acces direct din exterior.

PEI II - trafic mediu-ușor

Dacă ceramica pe care vrei să o achiziționezi are PEI II, atunci rezistă la 300-600 de cicluri de abraziune. Este potrivită pentru trafic moderat, așa că poate fi folosită pentru pardoseli rezidențiale, dar nu în spații ca bucătăria, holul și scările.

PEI III - trafic mediu

Ceramica marcată cu PEI III rezistă la 750-1500 cicluri de abraziune și e recomandată pentru trafic mediu. Zonele din casă în care se circulă intens (holuri, bucătării, scări) sunt perfecte pentru a fi amenajate cu astfel de gresie.

PEI IV - trafic mediu-intens

Pentru gresia cu PEI IV, deteriorările sunt invizibile la 1500 cicluri de abraziune. Deși poate fi folosită și în locuințe, aceasta aceste în special recomandată pentru clădirile comerciale. Poate fi folosită în magazine, birouri, restaurante sau alte interioare cu trafic mediu, dar nu se recomandă în mall-uri, bănci sau aeroporturi.

PEI V - trafic intens

Dacă te orientezi către gresie cu PEI V, atunci trebuie să știi că aceasta e destinată traficului comercial intens, fiind potrivită pentru mall-uri, școli, aeroporturi și chiar alei publice. Ceramica rezistă la peste 1500 de cicluri de abraziune și își păstrează aspectul estetic chiar și după foarte multe deteriorări.

Acum că ai aflat ce înseamnă PEI și la ce se referă fiecare număr de la I la V, nu-ți rămâne decât să alegi gresia pentru locuința ta în consecință. Pentru a face o decizie informată, descoperă și diferențele dintre gresia ceramică și cea porțelanată.