Blog

Ce parchet să alegi: laminat sau stratificat?

Ce parchet să alegi: laminat sau stratificat?

Dacă te afli în procesul de amenajare al locuinței, probabil te întrebi ce parchet ar trebui să instalezi în fiecare cameră. Ei bine, nu există o variantă universal valabilă, însă îți poți ghida decizia în funcție de caracteristicile specifice fiecărui tip de parchet. Te ajutăm să descoperi parchetul perfect pentru tine!

Parchetul laminat

Parchetul laminat reprezintă alternativa mai puțin costisitoare a parchetului stratificat. Este fabricat prin suprapunerea mai multor straturi de material, formate din lemn, hârtie, rășini sintetice și un strat protector.

Acesta are avantajul de a se instala rapid, printr-o îmbinare cu sistem de tip „Click”, fără a fi nevoie să utilizezi vreun adeziv. În plus, parchetul laminat se întreține foarte ușor, și este, de asemenea foarte durabil.

Îl poți instala în siguranță peste sistemul de încălzire prin pardoseală, însă e important să știi că parchetul laminat nu menține căldura pentru mult timp, iar rezistența sa la temperaturi înalte nu este ridicată. E bine să ai în vedere și faptul că parchetul laminat nu are rezistență mare la umiditate, deci nu se recomandă amplasarea în încăperile cu umiditate ridicată.

Parchetul stratificat

Parchetul stratificat este fabricat în totalitate din lemn, dispus în mai multe straturi de esențe diferite, cu fibre suprapuse perpendicular, pentru mai multă rezistență. Din punct de vedere al prețului, parchetul stratificat presupune costuri mai mari, însă, în acest caz, calitatea justifică prețul.

Asemenea celui laminat, parchetul stratificat se montează cu ușurință, fără adeziv, de cele mai multe ori printr-un sistem de tip „Drop Lock”. Durabilitatea sa nu lasă de dorit, acesta având o durată de viață lungă, dacă este îngrijit în mod corect, folosind materiale speciale. Dacă ai sau vrei să îți instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală, e important să știi că parchetul stratificat are o rezistență foarte mare la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform, oferind astfel un confort termic sporit oricărei încăperi.

Nu există dezavantaje majore ale instalării unui astfel de parchet, datorită faptului că este fabricat dintr-un material natural și foarte rezistent. Singura condiție importantă este aceea că temperatura din camerele în care se instalează parchetul stratificat să treacă de 10℃.

Indiferent de tipul ales sau de materialul din care este realizat, parchetul este elementul care aduce o notă de naturalețe oricărei încăperi, iar alegerea lui nu va trebui să-ți dea prea multe bătăi de cap. Asigură-te că modelul și culoarea se potrivesc designului amenajării tale interioare, iar dacă ai nevoie de mai multă inspirație în alegerea parchetului, accesează categoria parchet de pe site-ul nostru.